POLİKİSTİK OVER NEDİR?
Polikistik over sendromu her 10 kadından birinde görülebilen bir yumurtlama problemidir. Doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen ve birçok hastalığa zemin hazırlayan bu sendrom hormonel bir bozukluktur. Normal yumurtalıkta bir adet döneminde döllenmeye müsait olan yumurta gelişir fakat polikistik over sendromlu hastaların çoğunda döllenme yeteneği kazanamayan yumurtalıklar ultrasonda birçok kesecik şeklinde görülmektedir. Bu yumurtlama bozukluğu, adet düzensizliği, adet görememe, ya da uzun aralıklarla adet görmeye ve infertiliteye neden olabilmektedir. Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
POLİKİSTİK OVER BELİRTİLERİ
Polikistik over sendromlu bireylerde belirtilerin sayısı ve şiddeti kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bununla birlikte adet düzensizliği en sık görülen belirtidir.
-Kilo artışı
-Saç dökülmesi
-Tüylenme
-İnsülin Direnci
-Ciltte akne ve sivilce çıkması
-Kısırlık
-Baş ağrısı
-Ense, koltuk altı, kasık bölgesinde kadifemsi görüntü
-Kanda yüksek değerde rastlanan androjen hormon seviyesi
-Depresyon
-Rahim içi duvar kalınlaşması- ileri dönemde rahim kanseri gelişme riski
-Uyku apnesi
POLİSKİSTİK OVER NEDENLERİ
Çok sayıda klinik çalışmalara rağmen polikistik over sendromunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin etkili olabildiği bilinmektedir. Ailesinde bu sendrom bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir. Ek olarak obezitenin de bu sendromu tetiklediğini bilmekteyiz. Yani aşırı kilonun insülin direncine neden olduğunu ve insülin direncinin de polikistik over sendromunu tetiklemektedir.
POLİKİSTİK OVER TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Polikistik over sendromunda tedavi endokrin, kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından kişiye özgü planlamalıdır. Kan dolaşımında normalin üzerinde olan erkeklik yani androjen hormon seviyesinin düşürülmesine yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Ardından diyetisyen tarafından yazılan polikistik over sendromu diyeti ile kişinin ideal kilosuna ulaşması sağlanmalıdır. Bu sayede kişinin insülin direnci düşer ve hastalığın seyri iyileşir.
Kandaki androjen fazlalığı aynı zamanda saç dökülmesi, tüylenme, ciltte yağlanma gibi dermatolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle hastaya kapsayıcı bir tedavi uygulanması şarttır.
Yumurtlama sorununu ortadan kaldırmak için laparoskopik(kapalı) yöntemler ile yumurtalıklara cerrahi bir girişim de yapılabilmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve tedaviye başlamak çok önemlidir. Sizde PKOS hastasıysanız veya bu hastalıktan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurarak gereken tahlilleri yaptırmalı ve tedavi sürecinizi başlatarak yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.