Akne Tedavisinde Kullanılan İlaçların Akılcı Kullanımı

Sivilceniz varsa ancak reçetesiz satılan ürünlerle başarılı olamadıysanız, muhtemelen doktorunuzu ziyaret etmenin zamanı gelmiştir. Genel olarak, çoğu tedavinin maksimum etkisini göstermesi iki ila dört ay sürer.

Akne tedavileri aşağıdaki kategorilere ayrılır:

•⁠ ⁠Topikal tedaviler, yani doğrudan cilde uygulananlar;
•⁠ ⁠Oral antibiyotikler, yani ağızdan alınan tabletler;
•⁠ ⁠Oral doğum kontrol hapları;
•⁠ ⁠A vitamini türevi kapsülleri;
•⁠ ⁠Diğer tedaviler (Peeling, lazer, radyofrekans uygulamaları)

Topikal tedaviler

Bunlar genellikle hafif ila orta derecede aknesi olanlar için ilk tercihtir. Sadece tek tek noktalara değil, cildin etkilenen bölgesinin tamamına (örneğin yüzün tamamına) uygulanmalıdır, genellikle her gece veya tedaviye bağlı olarak günde iki kez.
Bazı topikal tedaviler cildi tahriş edebilir, bu nedenle tedavinin başlangıçta etkilenen cildin tamamına uygulanmadan önce birkaç uygulama için etkilenen cildin küçük bir bölgesinde kullanılması tavsiye edilebilir. Tedavinin kullanımının kademeli olarak arttırılması, örneğin haftada bir veya iki kez kullanılması, tolere edilirse kademeli olarak düzenli günlük kullanıma dönüştürülmesi önerilebilir. Tedavi ciltte tahrişe neden oluyorsa doktorunuza danışın.
Retinoidler gibi bazı topikal tedaviler, aknenin iyileşmeden önce birkaç hafta daha kötüleşmesine neden olabilir.

Ağızdan antibiyotik tedavisi

Antibiyotiklerin en az iki ay alınması gerekir ve genellikle daha fazla iyileşme olana kadar devam edilir. Tipik tedavi kürleri üç ila altı ay sürer. Bazıları yemekle birlikte alınmamalıdır veya cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir, bu nedenle talimatları dikkatlice okuyun. Hamileyseniz bazı antibiyotikler alınamayacağından, hamilelik planlıyorsanız doktorunuza bildirmeniz de önemlidir.

A vitamini türevi ilaçlar

Bu, şiddetli veya kalıcı akne için oldukça etkili bir tedavidir ve bir tedavi sürecini tamamlayanlarda iyilik halinin devamı çok uzun süreli olabilir. Bununla birlikte, bir takım ciddi yan etkilere neden olma potansiyeline sahiptir ve sadece bir dermatoloji uzmanının gözetiminde reçete edilebilir. Retinoik asit türevi ilaçlar, doğmamış bir çocuğa zarar verebilir. Gebelik testleri tedavi süresince her ay ve tedavinin tamamlanmasından beş hafta sonra tekrarlanmalıdır.