RAHİM SARKMASI NEDİR?
Üreme organlarından biri olan rahim, sınırlı hareket yeteneğine sahip olan bir organdır. Yani sabit değildir. Pelvik kasları ve bağ dokuları sayesinde bölgede asılı kalarak konumlanmıştır. Bu kasların ve dokuların zayıflaması halinde rahim yeterli desteği alamaz ve aşağı doğru kayar. Buna rahim sarkması literatürdeki adıyla uterus prolapsusu denmektedir. Rahim sarkması her yaştaki kadın için görülebilmektedir. İleri yaş ve fazla doğum sayısı gibi faktörler bu durumun görülme sıklığını arttıran faktörlerdir. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi rahim sarkmasında da önemlidir. Tedavi edilmez ise rahim, vajina dışına kadar çıkabilmektedir. Bu durumda da kişinin yaşam kalitesi düşmektedir.
RAHİM SARKMASI NEDENLERİ NELERDİR?
Öncelikle ailesinde rahim sarkması görülen bireylerin çok daha dikkatli olmalarında fayda vardır. Bu kişilerin düzenli egzersiz yapmaları, uzun süren kabızlık şikayetleri var ise kontrol altında tutmaları, ideal kiloda olmaları çok önemlidir.
-İleri yaş, menopoz sonrası östrojen hormonunda azalma
-Çok doğum yapmış olmak
-Aşırı kilo veya obezite
-Genetik olarak zayıf bağ dokusuna sahip olmak
-Ağır kaldırmak
-Kronik kabızlık
RAHİM SARKMASI BELİRTİLERİ
Rahim, farklı sebeplerden dolayı olması gereken konumdan aşağı doğru sarkabilir. Bu sarkmanın şiddetine bağlı olarak görülen şikayetlerin şiddeti de değişiklik göstermektedir. Rahmin az miktarda sarkmış olması herhangi bir şikayete neden olmayabilirken, bazı hastalarda hafif şiddetle başlayan ve zaman geçtikçe artan şiddetli bir bel ağrısı görülebilmektedir. Rahim sarkması belirtileri şu şekilde söylenebilir:
-İdrar yapamama
-Vajinal kanama, akıntı miktarında artış
-Vajinadan bir şey çıkacakmış gibi hissetmek
-Bağırsak haraketlerinde problemler, kabızlık
-Cinsel ilişki sırasında ağrı
-Vajinadan dışarı doku çıkması
-Kasık ağrısı
-İdrar yolu enfeksiyonu