KAPALI RAHİM AMELİYATI

Histerektominin farklı metodları vardır. Hastanın durumuna, kilosuna ve tercihine göre tedavi yöntemi değişmektedir. Günümüzde laparoskopik olarak adlandırılan karından birkaç delik açılarak bu operasyon uygulanabilmektedir.

Kadınlarda sık görülen miyom, rahim ve yumurtalık kanseri ve rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebilmektedir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde bu ameliyat son derece konforlu bir süreç haline gelmiştir.

Genellikle rahmin alınmasının en sık  sebebi miyomdur. Çünkü miyomlar ilaçla tedavi edilemezler. Dolayısıyla rahmin alınması ile miyomlardan kurtulmak mümkündür.

Rahmin alınması, genel anestezi almış hastanın göbek deliği ve kasık çevresine yaklaşık olarak 1 cm’lik kesilerin atılmasıyla gerçekleşir. Yerleştirilen cihazlar yardımıyla rahim alınır, batına kamera gönderilir ve ardından vajenden dışarıya çıkartılır. Hasta, kesileri çok küçük olması sebebiyle hem iyileşme sürecini hızlı hem de ağrısı çok az olacak şekilde bu süreci geçirmektedir.

Operasyon süresi ortalama 1,5 saat sürmektedir fakat bu süre hastanın;

Rahim büyüklüğüne,

Rahimdeki patolojinin türüne,

Karın içerisindeki yapışıklıklara göre değişiklik göstermektedir.

Ameliyat sonrasında dengeli beslenme çok önemlidir. Bol sebze, protein ve meyve tüketmeye, gaz yapan besinlerden uzak durmaya, lifli gıdalar tüketmeye ve su tüketimine dikkat edilmesi şarttır.

Rahim alınması aşağıdaki hastalıklarda yapılmaktadır:

-Rahim kanseri

-Yumurtalık kanseri

-Vajinadan dışarı çıkacak şekilde rahim sarkması gibi durumlarda uygulanabilir.

-Şiddetli kanama veya ara kanamalarda miyom kaynaklı olabilmektedir.