Akut Apandisit
Apandisit kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleşim yerine yakın bir noktadan çekum denilen kalın bağırsağın ilk bölümüne açılan ve de kör sonlanan bir organdır.
Tam olarak görevi net olarak bilinmemektedir fakat hayatın ilk yıllarında bağırsakların savunma sisteminde etkili olabileceği düşünülmektedir.
Akut apendisit dediğimiz tablo ise apendiksin lümeninin tıkanmasına bağlı olarak gelişen inflamasyonudur.
Akut apandisit başlıca belirtilerini (Semptomları) sıralarsak;
Ağrı:Tüm apandisit hastalarında görülür, genellikle göbek çevresinde başlar ve hastalığın ilerleme hızına göre sağ alt kadrana lokalize olabilir.
İştahsızlık:Ağrıdan sonra ikinci sıklıkta görülen şikayettir (%95-100) Genellikle iyi sorgulanırsa tüm hastalarda az veya çok vardır. Genellikle ağrıdan daha önce başlamıştır.
Bulantı ve kusma:Hastaların %75-90 ında görülmektedir.
Hastanın büyük tuvaletini ve gazını yapamaması
Subfebril ateş
Akut apandisitte tanı;
Apandisit teşhisi ağırlıklı olarak rahatsızlığın öyküsü ve hastanın muayene bulgularına dayanılarak konur.
Ayrıca akut apandisite benzer, apandisitle karışabilecek tanıların elenmesi bizi apandisit tanısına yaklaştırır.
Bunlar; İdrar tahlilinin normal olması, kadın hastalıkları yönünden sorun saptanmaması gibi durumlardır. Teşhise yardımcı değerlendirmeler şunlardır; kan tahlilleri ( WBC, CRP ) ,ultrason , bilgisayarlı tomografidir.
Günümüzde akut apandisitin tedavisi cerrahidir (apandektomi). Klasik olarak açık olarak yapılabileceği gibi laparoskopik olarakda yapılabilir.
Toplum tarafından merak edilen bir kaç soruyu bu yazımızda cevaplayalım;
Çocuklarda Apandisit Belirtileri nelerdir?
Karın ağrısı, kusma ve iştahsızlık en temel yakınmalardır. Ağrı, başlangıçta göbek çevresinde olmakla birlikte bir süre sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. Sürekli bir ağrı olup giderek artar.
İştah genellikle kaybolur ve birçok hastada kusma tabloya eşlik eder.
Ateş genellikle ilerlemiş tabloda bulunur ve genellikle halk arasında “patlamış apandisit” olarak bilinen perforasyon, yani iltihabın karın içine yayılması ile birliktedir.
Apandisit patlaması nedir ve tehlikelimidir?
Tıkanan ve bakterilerle enfeksiyon gelişen apandis önce şişer. Sonra dolaşım bozukluğu gelişir ve belli bir bölgesinde çürüme sonucu delinme meydana gelir. Buna apandisit patlaması (perfore apandisit) denir.
Bu çürüme ve delinme apandisit belirtileri başladıktan sonraki ilk 24 saati takiben her an olabilir. Perfore apendisit( patlamış apandisit) sonrası süreç küçük bir organın iltihabı olmaktan çıkar ve bir bağırsak delinmesi tablosu haline gelir.
Hastalar apandisit patladıktan sonra ağrıda azalma ve hatta biraz da rahatlama hisseder. Bu “yalancı iyilik hali” 4-6 saat kadar sürebilir. Sonra şikayetler kaldığı yerden artarak devam eder
İlk 24 saat içinde cerraha başvuran ve ameliyat edilen hastalar genellikle yarım saatten kısa süren bir ameliyat geçirir ve bir gün hastanede kalıp birkaç gün evde istirahat ederek olağan günlük hayatına dönebilir.
Ancak bir sebepten ameliyatı geciken ve perfore apendisit gelişen hastaların durumu zorlaşır ve tehlikeli hale gelebilir.
Bu hastaların ameliyatları daha sıkıntılıdır. Ameliyat sonrasında ise dren konup bir süre tutulması ve ek ilaç- serum tedavileri gibi daha zahmetli bir dönem yaşamaları söz konusu olabilir.
Gebe hastalarda akut apandisit tanısı nasıl konur? Anne ve bebeğini nasıl etkiler?
Gebelerde de tanı yukarda anlattığımız gibi öykü, fizik muayene ve de tetkiklerle konur. Gebelerde CT ( bilgisayarlı tomoğrafiyi) bebeğe zarar vereceği için kullanılamaz.
Multidisipliner bir yaklaşımla genel cerrahi, radyoloji ve kadın doğum uzmanlığının kontrolü altında anne ve bebeği korumaya alınır.
Akut apendisit gelişen ve geç kalınan perforasyon gelişen vakalarda anne ve bebek için hayati risk mevcuttur. Fakat ülkemiz şartlarında bu durum minimize edilmiştir.
Değerli okurumuz. Yazıma son verirken karın ağrınız olunca ağrı kesici kullanmamanız gerektiğini bunun hekim arkadaşların tanı koymada zorlanmasına sebep olduğunu ve de hayatınızı riske ettiğini sizlere hatırlatmak isterim. Sağlıklı günlerle kalınız.